0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Az első 48 óra összefoglalója - IV. Nemzetközi Key Telecom Balatoni Bojlis Horgászverseny

Nem mondhatni, hogy a szombat délután négykor még szinte nyári melegben elkezdődő verseny eseménytelen lenne. Jelen pillanatban váltakozó fokozatú viharjelzés, a csapatok elemeknek nekifeszülő küzdelme, és ami fő, számos gyönyörű hal fogása nemesíti a legnagyobb hazai bojlis horgászviadalt a Balatonon. De ne szaladjunk ennyire előre.



Nagy-nagy kérdés volt, hogy a korábbi tavaszi időpontokban zajló NBBH versenyekkel szemben ez az őszi etap miként fog debütálni fogások tekintetében. Nos, erre hamar megérkezett a válasz. Az első hal – egy közel hét kilós tőponty – már a nyitónap estéjén megérkezett az északi parti Pálkövén horgászó Two Bro Carp Team csapatánál (szektorszponzor a NORTHERN BAITS), reggelre pedig az első tíz pluszos hal is ott pihent a Tihanyra sorsolt Balatoni Halgazdálkodás Team csapatának a zsákjában (szektorszponzor a CARP-MADNESS HUNGARY).




Az északi fogások egyeduralma azonban pünkösdi királyságnak bizonyult, hiszen vasárnap estig a déli parton is egyre több csapat kezdett ütemes halgyűjtésbe, így az első teljes versenynap estéjén már számos ottani csapat is feliratkozott a fogási listára és nem is akármilyen halakkal. Olyannyira jól sikerült a déliek rajtja is, hogy tegnap este egy 15.225 g-os tükrössel a Balatonberényben horgászó Pontycentrum csapata (szektorszponzor az IMPERIAL BAITS) át is vette a legnagyobb hal címet az északiaktól, amit jelenleg is őriz.



Hétfő reggelre újabb csapatoknak sikerült elmozdulniuk a nullpontról és több tíz pluszos hal is várta a mérlegelőket. A Romániából érkezett székelyföldi Ba Baits Teamnek (szektorszponzor a DYNAMITE BAITS) egy 14.900 grammos pikkelyessel kis híján sikerült elhódítania a legnagyobb hal címet Fonyódon, míg szomszédjukban egy szintén romániai csapat, a Nagyváradról érkezett Iannis Lake szintén darabos, 13.200 g-os tőpontynak örülhetett.



Északon sem volt eseménytelen az éjszaka. Badacsonyban a Fanatic Carp Team (szektorszponzor a NORTHERN BAITS) egy 9.925 grammos hallal feliratkozva esett át a tűzkeresztségen, míg a verseny első reggelének óta vezető Balatoni Halgazdálkodás Team két újabb fogással egy 8.100 g-os és 12.775 g-os hallal biztosította be csekély, összeredményt tekintve csupán 3.550 grammos elsőségét.

Ezzel tulajdonképpen meg is dőlt a teória, hogy az északi part jobb lenne, pedig ehhez helyhúzáskor sűrű „északi” fohászokkal a legtöbb csapat ragaszkodott. Persze a mítoszokon túl vannak érthető érvei a déli part bojlis nehézségeinek – mint a nagyobb behúzási távok, az északi szélben igencsak tarajos hullámok.



Ezt pedig most igencsak szem előtt kell tartania a IV. NBBH mezőnyének, hiszen ma reggelre már végérvényesen vége szakadt a „balatoni nyárnak” és megmutatta igazi kevélységét az ősz. Komoly lehűléssel járó frontbetörés rohanta meg erős széllel a Balatont – különösen a déli partot –, ami miatt másodfokú viharjelzések léptek életbe a keleti- és a középeső medencében.

Mivel a másodfokú viharjelzés teljes vízre/vízbe menési tilalmat jelent a vízrendészeti szabályok értelmében, ez sok csapatot kellemetlen stratégiaváltásra kényszerített. Persze egy verseny a kihívásoktól válik a horgász igazi próbájává és nem attól, hogy a feltételek optimálisan alakulnak.
Szerencsére a halak étvágyának az időváltozás nem szegte kedvét, úgy tűnik továbbra is keresik az etetéseket, úgyhogy a frontbetörés ellenére érdemes kitartónak lenni és mindent megtenni a siker érdekében a nehezített körülmények ellenére is.

Egy hétfő délelőtti versenyinterjú keretében Tulipán Tibor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. turisztikai menedzsere, a 48 óra után listavezető házigazda csapat versenyzője is ezt erősítette meg, hasznos tanácsokat adva a résztvevőknek a balatoni bojlizással kapcsolatban.



Információi szerint több rutinos csapat – számítva a másodfokra – még a viharjelzés előtt kialakított olyan etetéseket, amelyeket partról is könnyedén meg tudnak dobni. Mivel egész hétre ilyen időt jósolnak – a viharjelzések várható fel-le minősítésével –, minden csapatnak ezt a tanácsolja taktikaként a viharjelzések esetleges szüneteiben.
További segítségként hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül jó taktika a halak nagy etetetésekkel történő „behúzása”, hiszen ha kevesebb hal tartózkodik a környéken – ami egy ekkora vízfelületnél esélyes –, akkor az etetésre érkező halak anélkül laknak jól, hogy a csaliként felkínált golyókhoz hozzányúlnának.



Elárulta, hogy csapatuk csupán 30 kilónyi bojlival készült a versenyre, de ennek is csak a kétharmadát áll szándékukban etetésként bejuttatni. A megváltozó időjárással kapcsolatban pedig hozzátette: mivel a tó vize a frontbetörés előtt is még 17-18 fokon tartotta magát, a lehűlés egyáltalán nem jelent problémát. Sőt. Megfigyelése szerint, akár még jó hatással is lehet a pontyok „táplálékhajrájára”, ha azok megérzik az inaktívabb téli időszak közeledtét.



Negyvennyolc óra után tehát mondhatni, hogy erős rajttal, sok hallal, mozgalmasan, a csapatokat taktikára kényszerítő időjárással telt el a IV. Nemzetközi Key Telecom Balatoni Bojlis Horgászverseny bemelegítő szakasza, ami után a díjazott helyek így alakulnak összfogás tekintetében:

1. Balatoni Halgazdálkodás Team – 46.300 g – CARP-MADNESS HUNGARY

2. Ba Baits Team – 42.750 g – DYNAMITE BAITS

3. Pontycentrum – 42.525 g – IMPERIAL BAITS

4. Two Bro Carp Team – 33.875 g – NORTHERN BAITS

5. Imperial Baits Team – 30.880 g – NORTHERN BAITS

6. Team VMC Mystic Carp – 28.750 g – NORTHERN BAITS; IMPERIAL BAITS

7. Iannis Lake – 21.325 g – DYNAMITE BAITS

8. After All Time Carp – 20.025 g – IMPERIAL BAITS; DYNAMITE BAITS

9. Carp Angler Team – 18.565 g – NORTHERN BAITS

10. NK Diamond Carp Team – 17.424 g – KOLIBRI GUMICSÓNAK

11. Manó Carp Team – 17.075 g – IMPERIAL BAITS

12. Northern Baits Hungary II. – 15.600 g – DYNAMITE BAITS

13. Lökösházi Bad Company – 14.825 g – IMPERIAL BAITS

Legnagyobb hal: Pontycentrum – 15.225 g – IMPERIAL BAITS
A teljes eredménytáblázat blogunk „Izgulj / Aktuális eredmények” menüjében, illetve Facebook oldalunk is elérhető, ahol az online hírfolyamban minden fontos esemény, képgalériák, napi videók is megtalálhatóak.



















GRATULÁLUNK, CSAK ÍGY TOVÁBB!!! :)

Forrás: balatonibojlisverseny.hu

   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk