0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Bojlis

A túloldalon

Mint már sokan tudjátok rólam az eddigi írásaimból,hogy megszállott Balaton fanatikus vagyok,ha pontyokról van szó. Az elmúlt években nagyon sok szép emlékkel gazdagított engem a mi tengerünk déli partján eltöltött jó pár nap. De most valami mással készültem nektek,hiszen egy baráti meghívásnak eleget téve érkeztem most a Balaton másik oldalára a számomra idegen északi partra. Idegen????Hm hm hm talán inkább az ismeretlen szó jobban illik ide,hiszen 2015 áprilisában a Nemzetközi Balatoni Bojlis Verseny (NBBH) keretében már sikerült itt eltöltenem egy eredményesnek inkább nem nevezhető 5 napot. Mind a mellett,hogy a középmezőnyben sikerült akkor végeznünk a fogott 2 db mérlegelhető és 3 db méreten aluli pontyommal már ott tudtam,hogy egyszer visszatérek és „kiegyenlítem” a számlát a Balcsival. A déli parton elért sikereket zsebre vágva indultam revansot venni a „túloldalra”. Szerencsére házigazdám Balázs felhívta figyelmemet,hogy csak a számomra szükséges dolgaimat hozzam magammal hiszen a tábor már készen vár engem. Sokan tudjuk,hogy ez mekkora segítség hiszen a kiérkezéskor nem a tábor építéssel kell bajlódnunk vagy éppen a csónak vízre tételével veszítünk el értékes órákat.


Mint egy kis falu



Csónakázás közben nem ártott odafigyelni a nagyobbakra sem


Azért a csónakmotoromat szeretem magammal vinni,hiszen hatalmas erejét kihasználva semmilyen akadályt nem ismerek a vízen.


A 2 ló erő néha elengedhetetlen a szélben


Megérkezést követően egy jó ízű pálinka elfogyasztása közben már meg is kezdtem az információ gyűjtését házigazdámtól.
Aki hamar felvilágosított,hogy az elmúlt 4 napban a frontok érkezése és távozása nem volt jó hatással a halakra és csak kisebb pontyokat sikerült szákba terelni. Nagyszerű…mondom magamnak,most lesz kihívás halat fogni mikor „döglött” a víz. Magamhoz vettem 2 db dőlő bóját és el indultunk a vízre helyet keresni számomra. Barátom Balázs a vízen a már általa horgászott bójákat mutatta meg nekem ,ezzel is támpontot adva az etetési taktikám felépítésében. A távoli bójája 290 méterre helyezkedett el amíg a közeli bójája egyenesen a part melletti nádas töve volt. Úgy határoztam,hogy a radaromba épített GPS segítségével a maximális húzási határra(északi parton 350m) teszem az egyik szerelékem. Mint már sokan tudjátok rólam,hogy az Elit strawberryt előszeretettel használom a Balatonon így hát ő került a bójámtól 10 méterre a fenékre 1 szem 24 mm-es méretben. A fenéken kb 20-30cm iszap volt fellelhető. A bójámra kb másfél kiló 15 mm-es IB amino pellet került 5 méteres sugárban. A le engedett szerelékemre pedig már jól bevált „minimalizált” 1marék bojli és még egy marék „pöckölgetve”. A másik bójámat 200 méteres távolságban találtam helyesnek lerakni és a szintén nagy kedvencem az Elit-be fektettem a bizadalmamat a fentebb említett csalizási módban,annyi eltéréssel,hogy itt a bójára is csak bojlit dobtam a pellet elhagyásával.
A stégen a botok be élesítése után Balázs botjainak helyére kerülésében vettem ki a részem. Alig,hogy végeztünk meg érkezett Balázs barátja is és nagy örömömre tudtam meg,hogy ő is csatlakozik hozzánk a horgászatunkon. Ez az!!!!!Még 2 bot még egy újabb fajta taktika…Késő éjjel volt már mikor a sztorizgatásokat abba hagyva sátrainkba vonultunk aludni. Az ágyamba fekve elmélkedtem,hogy vajon ennyi botból 6 féle távon vajon melyik fog pontyot horogra csalni elsőnek és ezzel a kérdéssel a fejemben alomra is tértem,na de sokat nem kellet aludnom hiszen a jelzőmön kivillanó piros fény jelenti számomra,hogy az epres „elkelt”.Csónakkal irány a hal felé és kb 15 perces fárasztást követően már a csónakban is volt egy szépséges balatoni töves. Nagy volt az örömöm,hiszen ilyen gyorsan még nem volt szerencsém ezen a hatalmas vízen kapást elérni. A délelőtti napsütésben gyönyörködtünk éppen,amikor újabb „vörös” riasztást kaptam,hogy ismét jelentelező van az epres-kagylós ízesítésre. Rövid fárasztást követően ismét egy pontynak lehettem ideiglenesen a „gazdája”.


Egy hibátlan balatoni ponty


Ezen időszakot követően 4-6 óránként elkezdett muzsikálni az édes szerelékem vevője,majd 1 nap elteltével már az Elit is felhívta magára a figyelmet. A testes zöld ajkú kagyló-fekete bors kombinációnak nem tudtak ellenállni a pontyok az északi parton sem.


A kis eperfaló



Csodálatos nyurga


A kapások számának rettentően őrültem,hiszen a társaim botjai néma csendbe burkolózva pihentek a parton. De az örömöm nem volt teljes,hiszen a várva várt halam még nem mutatkozott. Ezen felbuzdulva taktikát váltottam és az 1 szem 24 mm-es csalijaimat a kagylóson duplára az édesen pedig 1 szem 40mm-re változtattam ezzel megpróbálva a kisebb pontyokat távoltartani…Ezzel a „húzásommal” sikerült is elérnem a szelektálást. De sajnos mást is!!!Mégpedig azt,hogy 2 napig az én jelzőim is csatlakoztak a parton elhelyezett többi bot eseménytelen tevékenységéhez.


Az üres bölcső láttán ismét változtatnom kellett


Ismét kellett variálnom. A szerelékeimet közelebbről megszemlélve érintetlen állapotban találtam,se faragás se kopás se pöndörödés. Újra variálni kezdtem. Sajnos tudatában voltam vele,hogy a nappali rekkenő hőség és az éjszakára is alig visszahűlő időjárás nem éppen társam a nagyobb halak elejtésében,de figyelmen kívül hagytam és mint ha aznap kezdtem volna a túrám felfokozott adrenalinnal nekiálltam újra csalizni.
Az epres-kagylós botomra visszakerült 1 szem 24 mm-es gyári bojli csak kapott a tetejére egy gumikukoricát. A másik botomra pedig egy általam ritkábban használt íz kapott szerepet mégpedig a Monster Liver(rák-máj) szintén a fent említett kombinációban.


Elit Strawberry



Monster Liver


Az utolsó éjszakám következett. Nagyon bíztam,hogy az elmúlt 4 napban belefektetett energia meghozza a várva várt sikert. Nem csalódtam.
Ugyanis a hátralévő 10 óra leforgása alatt 3 db pontyot sikerült fognom a „májas” bojlinak köszönhetően amiből már 1 db a bűvös balatoni 10 feletti tábor képviselője volt.


A „teli” bölcső szemet gyönyörködtető látvány


Számomra nagy volt az öröm,hiszen ez volt a tervem ide érkezésemkor.(fogni egy nagyot az északin is)


A mikor a háta kilóg az már nem kicsi



Érte jöttem



Ússz tovább szabadon…



A már jól megszokott „szűz” száj

Felejthetetlen élményekkel gazdagított ez az 5 eltöltött nap és két új barátság kezdetét is jelenti számomra,ugyanis már most megbeszéltük egy kora őszi túra időpontját és helyszínét szintén az északi parton.


Minden rendben kapitány úr…a túra teljesítve



Az elsősorban utazva hazafelé



Otthon édes otthon a túlpartról nézve


Végszónak csak annyit tennék még hozzá,hogy vannak azon időszakok amik nem kedveznek a pontyfogásra,de ne adjuk fel akkor se mert ha még eredménytelenül is térünk haza 1-1 túráról,de legalább „mindent megtettünk”.












Szabó „Pipsi” István
Imperial Baits Hungary Team
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk