0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Bányatavon - Napsugár horgásztó

Szeptember hónapban egy nyílt napot szerveztünk a csapattal a Napsugár horgásztóra. Minden szempontból nagy kihívásnak tűnt számomra, hiszen még soha nem horgásztam bányatóban, illetve a nyílt napokban sem volt még sok tapasztalatom. A horgászat előtt próbáltam némi ismeretet összeszedni a bányatavak jellemzőiről és a bánya tavi pontyhorgászatról. Elolvastam egy jó pár hasznosnak tűnő cikket és szakirodalmat, de a vízparton ismét bebizonyosodott, hogy a sikeres horgászathoz nem elegendő a cikkek és írások által nyújtott információ, ehhez mindig hozzá kell tenni valami pluszt, a saját tapasztalatot.

Mint már a cikkem elején említettem, helyszínül a Napsugár Horgásztó 2. tava szolgált. Mint minden (kavics) bányató ez is rendkívüli mélységekkel rendelkezik és a meder viszonyok is igen változatosak. Helykeresés közben hihetetlennek tűnő töréseket és mélységeket mutatott a radar kijelzője. Végül egy bóját 5 m körüli mélységbe-, egy másikat a tó túloldalán a töltés oldalában, egy ígéretesnek tűnő bokor mellé helyeztünk el, itt a vízmélység 6 m-ről egészen 1,6 m-ig feljött.


Gyönyörű víz csodálatos környezet


Az előrejelzések azt mutatták, hogy hétvégére melegfront érkezik (pénteken), majd vasárnap a melegfrontot egy hidegfront váltja fel. A melegfront miatt én elsősorban Monster-liver bojlival készültem, amit már jó előre elkészítettem, hogy teljesen kiszáradhasson. E mellet még vittem magammal némi tigrismogyorót és aminopelletet 15 mm-es méretben. Csalinak elsősorban dupla 20 mm-es bojlit tettem fel, amit pasztáztam, a másik szerelékemre két szem 15 mm-es aminopelletet helyeztem fel, de ezeken később változtattam. A megfelelő minőségű csali mellett a másik fontos tényező a horgász felszerelésünk. Az ilyen és ehhez hasonló jellegű vizek megkövetelik, hogy a botokból és a felszerelésünkből a maximumot hozhassuk ki. Egy olyan professzionális végszereléket kell összeállítanunk, amiben teljes mértékben megbízhatunk. Ne azon kelljen aggódnunk fárasztás közben, hogy mikor adja meg magát a szerelékünk. Tehát annak a bizonyos utolsó egy méternek az ilyen vizeken különösen felértékelődik a szerepe. Minden vízen nagy hangsúlyt fektetek a végszerelékemre, próbálom az adott helyzethez a legmegfelelőbbet elkészíteni, de ugyanilyen fontos a végszerelékünk előtti rész is.

Leader zsinórok szerepe

A legtöbb kavics bányatóban a törések és azok oldalai telis-tele vannak különféle kagylókkal, amin, ha a kirohanó hal végig húzza a főzsinórunkat, nagy valószínűséggel halvesztéshez vezethet. Ezt a problémát egy jó minőségű leader zsinórral kiküszöbölhetjük. De mit is kell tudni egy jó leader zsinórnak? Az első és talán a legfontosabb, hogy nagy kopásállósággal rendelkezzen, második magas csomótűrési képessége legyen, illetve magas nyúlási tulajdonságokkal bírjon. A boltokban többféle leader zsinórral találkozhattok, ilyen olyan csodaszámba menő feliratokkal. Az Imperial Fishing Shock It Leader zsinórja teljes mértékben megfelel az elvárásoknak, és teljesíti is azt. Az előtét zsinórunk minimum 0,50 mm legyen, és legalább 20 m-t csévéljünk fel belőle.


Imperial Shock it, jó döntés!



Összhangban


A horogról is érdemes néhány gondolatot megemlíteni. Sajnos nagyon sok horgász a horogra fordítja a legkevesebb figyelmet, pedig talán ez szerelékünk legfontosabb eleme. Gondoljuk, csak végig, szerelékünket 200 m-es távolságból kitekerjük, végig húzzuk pár törésen, platón, amit teli van kaviccsal, sóderral és kagylóval. Ez kb. olyan (egy kis túlzással), mintha a betonon végig húznánk a horgunkat. A legtöbb horgász ilyenkor újra csaliz és mehet is vissza a szerelék a vízbe. Amikor meg már nem akad meg a hal, - a négy kapásból a harmadik hal megy el - csak vakarja a fejét, vagy magát megnyugtatva azt mondja: „óvatosan táplálkozik a hal és nem szívja elég mélyre a horgot”. Én ezen a horgászaton minden újrahúzás előtt végighúztam a horgot a körmömön, vagy egy nagyítóval ellenőriztem a hegyét. Ha kellet, akkor egy gyémántporos reszelővel fentem rajta egy kicsit. Érdemes odafigyelni ilyen apróságokra is. Sokan azt gondolják, hogy ez csak egy új divat vagy hóbort, pedig higgyék el hogy nem az!


Dettó! :)


Az első hal megérkezésére igen sok időt kellet várnom, és a tó halállományához képest egy kisebb egyed akadt a horgomra, amely körülbelül 6-7 kilót nyomhatott. Aznap már nem is volt több kapásom. Másnap délután egy erős húzós kapásra lettem figyelmes. Felvettem a kontaktust a hallal, már akkor éreztem, hogy egy jobb példánnyal hozott össze a sors. Sajnos megszákolni nem tudtam, mert szákolás előtt a leader zsinórom megadta magát. Valószínűleg a platóra felhelyezett horgommal a ponty elindult a mélység felé és szerelékemet végig húzhatta a kagylókon, és emiatt a legvégső stádiumban megadta magát. Még egy százszázalékosnak vélt szerelék sem biztos.


Annak ellenére, hogy nem sikerült szákba terelnem a pontyot, remek élmény volt a fárasztása


A pontyok nem voltak valami aktívak. Egyedül a tó végében tudtak csapatársaim pontyokat fogni melyek között a legnagyobb egy gyönyörű egészséges 16 kg ponty volt.
Próbáltunk választ találni a „kapástalanságra”. Mivel egy kristálytiszta bányatavon voltunk felvetődött a kérdés, hogy „miért nem nézzük meg, hogy hol vannak a halak”, hiszen így kapunk egyértelmű választ a kérdésünkre. Gyorsan összeszereltünk egy dőlő bóját melynek alsó részére felszereltünk egy víz alatti kamerát, majd elhelyeztük a kiszemelt helyre, és jól megetettük a kamera előtti részt.


Bevetésre készen


A videó kielemzése közben rájöttünk arra, hogy a halak többsége vízközt volt megtalálható. Így már tudtuk, hogy miért nincs kapásunk, egyszerűen rossz helyen kerestük őket. Egyből elő is kerültek a pop up-ok és az átlátszó vagy „láthatatlannak” mondható fulo carbon előkék, szerelékek.
Éjszaka egy erős hidegfront érkezett meg, amely igen jó hatással volt a halak kapókedvére. A vihar elvonultával Pipsi barátom jobbos botja el is sült, majd nem sokkal az én szerelékem is gazdára talált.
A reggeli kávé mellet mindenki lelkesen mesélte esti élményeit, csapatunk minden tagja eredményes volt az éjjel.


A viharos éjszaka után


Nagyon tanulságos és izgalmas horgászaton vagyok, vagyunk túl. Ismét sokat tanultam, és rengeteg új, számomra ismeretlen dolgot ismertem meg csapattársaimnak és a tógazdának köszönhetően. Ezúton szeretném megköszönni ezt a remek hétvégét az Imperial Baitsnek, a tó gazdájának, és az egész csapatnak.
Egy élmény volt!

Góbor Krisztián – Imperial Baits Team

Köszönjük Góbor Krisztiánnak az élménybeszámolót.
Forrás: Góbor Krisztián – Imperial Baits Team
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk