0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Bojligyúrás alapfokon

Bojligyúrás alapfokon.

Be szeretném nektek mutatni az Imperial Baits Monster Paradise és a Monster Liver alap mixeiből készült bojlikat, és a készítés folyamatát mire kell oda figyelni, és egy pár jó tanácsot adni a készítéshez.
Elsősorban szerezzük be a szükséges alapanyagokat (www.imperial-baits.hu). Egy igazán jó csali készítéséhez minél magasabb minőségű anyagokat használjunk, inkább legyen kevesebb de, minőségi terméket készítsünk. A kevesebb néha több!

Monster Paradise bojli:
- Paradise mix
- Carptrack liquid amino
- Carptrack InL
- Liquid Bloodworm extrack
- Fokhagyma esszenciális olaj
- Nhdc
- nyers rákhús

Monster liver Bojli:
- Monster liver mix
- liquid liver extract
- Carptrack liquid amino
- Carptrack InL
- Frankfurter saussage
- Nyers rákhús




Törjük fel a kellő tojásmennyiséget egy edénybe, amiben majd könnyen kidolgozhatjuk a tésztát, legyen lehetőleg kerek, és az alja ne legyen sarkos, (ezt majd a gyúrás közben észrevesszük, hogy a nem tapad bele a sarkába, könnyebb összedolgozni).
Én egy külön egy flakonban szoktam a folyékony adalékokat összekeverni és jól összerázni.
A por állagú adalékokat egy kis alap mixel, elkeverem és összeszitálom, hogy jól elkeveredjen, benn ne legyen csomó. A tojáshoz csak a kimért folyékony összetevők felét szoktam hozzáönteni, mert azt majd a végén utólag itatom fel a golyókkal.



A tojást a benne lévő adalékanyagokkal jól keverjük össze, legyen homogén állagú.
Én a mindkét alap recepthez szoktam egy kis pluszt adni, amitől véleményem szerint tartalmasabb fogósabb csalit kapunk, ez nem más, mint friss darált rákhús, 10%ban szoktam még hozzáadni. Ezzel növelem a csali nyersfehérje tartalmát, amit a nagypontyok előszeretettel díjaznak.



Aromákat kis mennyiségben használok, inkább természetes kivonatokat, próbálok minél természetesebb golyót készíteni, mert nem mérgezni szeretnék a halakat, hanem megfogni és minél hamarabb visszaengedni az éltető elemébe.



Így néz ki a felvert tojás az attraktorokkal és a darált rákhússal:



A szárazanyagot folyamatosan adagoljuk a folyadékhoz, többször keveset, mint hogy kemény kezelhetetlen tésztát kapjunk.


A masszát jól gyúrjuk át, míg el nem válik az edény falától, nem tapad a kezünkhöz akkor jó a massza, ha egy nagyon picit még lágy, ilyenkor kössük be egy zacskóba és tegyük a hűtőbe 15-30 percre, ilyenkor a szemcsék megszívják magukat, és még keményedik a massza.





A kész tészta, hűtőzés után, görgetés előtt.

Nem véletlenül nem írtam olajat a recepthez, mert én csak a görgetéshez használok kendermag olajat.
16mm, 20mm, 24mm-es golyókat görgettünk le.



A főzéshez egy régi de működőképes olajsütőt használtunk, ami abban segít, hogy nem engedi lehűlni a vizet, amikor beletesszük a golyókat, a főzővízbe is teszek egy pár csepp olajat. A 16mm golyót 90mp-ig a 20mm-es golyót 130mp-ig, a 24mmes golyót 150mp-ig főzzük.



Amire érdemes odafigyelni, hogy ne tegyünk sok golyót a vízbe, hogy az idő lejártával minél hamarabb ki tudjuk venni a vízből a csalit, hogy ne főjön tovább, érdemes a frissen főzött golyókat azonnal hideg jeges fürdőbe tenni, hogy minél hamarabb hűljön ki és az értékes aminósavakat minél kevesebb ideig, érje hőhatás.


Ahogy a lehűltek a golyók, szedjük ki a hidegvízből és tegyük rekeszbe, hogy had száradjon.
Ha a forró golyót beletesszük a hideg vízbe, az először fent lebeg a víz tetején, s ahogy hűl, úgy süllyed le. Így főzzük ki az összes golyót.

A golyókat kifőztük, magukba szívták azt a vízréteget, ami a vízfürdő után rajtuk maradt és a golyók felülete felszáradt akkor a megmaradt folyékony összetevőket öntsük rá, és jól forgassuk össze, így ami a főzés során elillant azt így visszapótoljuk. A csalizásra szánt golyókat egy kis alap mixbe bele is forgathatjuk így lesz egy aminósavakban gazdag panírozott csalink.





A kész golyókat 4 nap száradás után célszerű lefagyasztani, vagy szárító zsákban szellős hűvös helyen tárolni, ne feledjük el, hogy nincs benne tartósító szer.



A frissen aminózott golyók.



Az Imperiál baits termék palettája igen széles, így az előre elkészített alap mixeiből csak a képzelet szab határt, hogy milyen csalit készítünk, lehet fokozni egy csali hatását a halakra, de mindig tartsuk szemelőt, hogy a halak nem prédák, hanem a barátaink, akiket szeretnénk újra látni egészségesen és életerősen.

Szeretném megköszönni kedves barátomnak Kerekes László Csapattársamnak a segítséget, és nem utolsó sorban Szabó Istvánnak és az Imperial Baits Hungary támogatását.



Éles Attila Szunyi
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk