0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Őszi akciók Horgászruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Pontyvadászat Lökösházi kavicsbánya tavon

Pontyvadászat a Lőkösházi Kavicsbányatavon

Az előző beszámolóm helyszínén, a Lőkösházi Kavicsbányatavon töltöttem el újabb két rövidebb túrát. Már az első alkalommal magával ragadott a víz rejtélyessége, szeszélyessége, a halak ereje és természetesen az, hogy egy idős bányatóról beszélünk, így hatalmas méretű pontyokat rejthet. Nem titkolt szándékom, hogy elcsípjek néhányat a tó rejtett kincseiből, a nagytestű öreg pontyokból. Egy ilyen adottságú vízen ez nem egyszerű feladat, mindennek össze kell jönni. Megfelelő szerelék, csali, jó helyválasztás , szerencse, valamint a lehetőségeinkhez mérten minél több időt kell az adott vízen töltenünk. Meg kell küzdenünk a nagy mélységekkel, akadókkal, törésekkel és nem utolsósorban a rengeteg kagylóval, ami a pontyok elsőszámú tápláléka. Ezen a bányatavon a feltételek adottak, a többi már csak rajtunk horgászokon és némi szerencsén múlik.

Végre eltelt 2 hét az utolsó túrám óta, már nagyon vártam ezt a pillanatot, hogy újból a vízparton tölthessek el pár napot! Akkor reménykedtem benne, hogy mostanra már végre beköszönt a tavasz és melegszik a víz, de sajnos csalódnom kellett……
A megérkezésemkor a tóhoz viharos erejű szél fogadott, a táborépítés után lehetetlenség volt vízre szállni. Ezért kénytelen voltam a part széli törést meghorgászni addig ameddig a vihar el nem vonul. Rövid időn belül mind a négy szerelékemet elhelyeztem 4-és 7 méter közötti mélységekben. A szerelékeim ugyanazok voltak, mint az előző beszámolómban leírtak. A csalik terén sem módosítottam: Elite és Monster’s Paradise bojlikkal csaliztam fel a készségeimet. Etetésnek Amino Pelletet és 24-28mm illetve 30-as kocka bojlikat használtam.
Alig egy óra elteltével a balos, Elite bojlival csalizott szerelékemre iszonyatos erejű kapás jelentkezett. Közel 10 perces fárasztás után a matracon pihent egy gyönyörű, egészséges 9 kiló fölötti töves.
Az esti órákban vége csillapodott a szél és elindultam a radaros helykeresésre. A halat adó botomat kint hagytam a partközeli törésen 5 méteres mélységben, a másik három botot pedig 5- és 7 méter közötti mélységű púpokra helyeztem el.
Az éjszaka és a második nap csendes telt el az eső pedig folyamatosan esett. Éjjel fél 11-kor kapás jelentkezett a dupla 24mm-es Monster’s Paradise-al csalizott botomra. Hamar a hal után eredtem, de közel 60 méter csónakázás után még egyetlen méter zsinórt sem sikerült visszanyernem ismeretlen ellenfelemtől. A tó végéig meg sem állt és mire sikerült a hal fölé érnem, már két akadóban vesztegelt a zsinórom. Kiszabadítottam az elakadt zsinórrész és tovább mentem a hal után. A fárasztás közel 30. percében újra akadóba ment, de sajnos ezután a hal elvesztése következett. Itt volt a BIG ONE, sajnálkoztam magamban, na de ilyen a horgászat!
A következő 36 óra alatt még sikerült néhány kisebb 4-7 kilós pontyot fognom, de a folyamatosan hűlő víz megint 5 fok alá esett ezért úgy döntöttem, hogy befejezem a horgászatot.

2 hét elteltével újra a bányató partján voltam.
A víz hőfoka végre elérte a 9 fokot. Késő este érkeztem a vízhez, sötét éjszaka lett mire mind a 4 szerelékem a helyén volt. A sekélyebb túlparti törésekre illetve egy 4,8 méterre feljövő púpra esett a választásom. Csalinak Monster’s Paradise, Elite illetve Uncle Bait bojlit használtam színes V-Pops-szal kombinálva. Az etetésekre Amino pellet illetve bojli került.
Az első éjszaka 3 halat eredményezett. A következő nappalon nem horgásztam, de éjjel újabb 10 ponttyal ajándékozott meg ez a csodálatos víz. A kisebb 10 kiló alatti példányok is rettentő erősen küzdenek és nagy élményt jelent a kifárasztásuk, majd a szabadon eresztésük is
Az elkövetkezenő 24 órában sikerült még 5 pontyot a matracra fektetnem, majd a 4. napon sajnos abba kellett hagynom a horgászatot.

A legeredményesebb csalinak a Monster’s Paradise és az Uncle Bait bojli bizonyult. A szerelékeimet mint mindig most is a jól bevált elemekből állítottam össze: Imperial Baits Shock’it Super Shockleader 50 mm, Crap”R”US Snag Clip, Gizmo Quick Change Swivel , 25 librás Clearwater Flurokarbon előke 25 librás Smooth Braid fonott előkezsinórral kombinálva. Horognak pedig Continental Snag Hook és Cranked Hook került fel 4-es méretben. A szerelék mondhatni bombabiztos volt, hiszen a 19 kapásból 18 pontyot sikerült szákba terelnem. Az egyetlen vesztett halam pedig akadóba menekült. A kifogott halak jelentő részének csörgött a hasában a kagyló, de ez nem is csoda, hiszen a tóban nagy mennyiségben található természetes táplálék, javarészt kecskeköröm kagyló.
Az igazán nagy halak eddig elkerültek, de érezhetően éled a víz a melegedéssel párhuzamosan. Hamarosan újra visszatérek Lőkösházára és folytatom a pontyok becserkészését.

Üdvözlettel:
BOROS IMRE
IMPERIAL BAITS