0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Őszi akciók Horgászruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Teszteltünk

Aminek tényleg benne kell lenni

A bojliknak a fogósságuk érdekében gömbölyűnek, színesnek és erős illatúnak kell lenni - ez volt hajdan az elfogadott és népszerű elv a pontyhorgászok körében. De amióta az utóbbi évtizedek során számos tanulmány feltárta, hogy valójában mi teszi hatékonnyá a bojlit, ez a felfogás megváltozott. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy még manapság is van több gyártó, akik figyelmen kívül hagyják a tudományosan megalapozott fordulatot. Továbbra is készítik a színes és szagos golyókat, nem törődve azzal, hogy nem maguknak, vagy gyerekeknek szánják azokat, hanem pontyoknak, táplálék gyanánt.


Aki jó bojlit akar gyártani, annak megfelelő összetevőkkel kell dolgoznia
Kóstoló - vízben oldódó ízek

A kulcsszó: ízfokozók. Ez vízoldékony és mindenekelőtt ízletes attraktorokat jelent, melyek sikeressé tehetik a horgászatunkat. Az elején le kell szögeznem, hogy az íz, mint vonzerő, nálam elsősorban fehérjékről szól. A csalifejlesztésben arra alapoztam a tevékenységemet, hogy különféle összetevőket találjak, melyeket fel lehet használni olyan pontyos csalik gyártásához, mint a bojli és társai. Ennek érdekében már a '90-es években elkezdtem kutakodni szerte a világban, és igen érdekes diskurzusokat folytattam haltápipari szakértőkkel Amerikában és Németországban egyaránt. A német dr. Robert Arlinghaussal többször is találkoztam, ő felvette kutatási projektjei közé a pontyhorgászatot, illetve magát a pontyot is.

A következőkben szeretnék bemutatni néhány alkotóelemet, melyek nélkül sem a csapatom, sem én, és még sok ezer pontyozó sem szívesen indulna horgászni. A mód ahogy ezeket alkalmazzák és a hatékonyságuk foka kimutathatóan befolyásolja a sikeresség mértékét. Szerencsére ezt igen könnyű gyakorlattá tenni a vízparton. Az olyan alapösszetevőkön túl, mint a kukoricaliszt, szójaliszt és búzadara, ott van még a halliszt, gyömbér, vérliszt is - ezek mind nem rosszak, de úgy érzem létezik náluk jobb, méghozzá sokkal jobb is. A tucatnyi ilyen-olyan liszt és folyékony adalék közepette hetet az évi 150 horgászat során mindig használunk, és ezek újra és újra bizonyították kimagasló hatásfokukat. Szóval heten vannak, mint a gonoszok, ám ők pont, hogy a jók...

1. Haith's Robin Red
2. Carptrack liquid/por
3. Carptrack inP
4. GLM (zsíros)
5. NHDC
6. Liquid Amino
7. Feketebors fűszerolaj


Alkalmazásuk - ahogy már említettem - a bojlikészítés során, illetve a kész bojlikon egyaránt gyerekjáték. Egyenként vagy kombinálva őket, külsőleg is, akár a Carptrack liquid segítségével felvíve a golyók felületére. Hosszan tartanak, nem kell belőlük sok, de a sikereink esélyét jelentősen megnövelik.

Haith's Robin Red

A '80-as évek végén kezdtem a bojlis, hajszálelőkés pontyhorgászatot. Már akkor létezett a Robin Red, azaz a Haith's Red Robin, ahogy ismerték a piacon. A robin redes és anélküli mixek között akkora volt a különbség, mint az ízesített és ízetlen leves között. A fogási ráta egyszerűen fenomenális volt - és még most is az.


Robin Red - a különleges pontymágnesA Robin Red mint a bojlis horgászat kelléke már több, mint 20 éve használatos, elsődlegesen persze a bojlimixekben. De külsőleg nemkülönben - csak egy klassz kötőanyag kell, mint a Carptrack liquid, és már nem is tűnik el egyhamar a bojliról. A vörös festék a figyelemfelkeltő komponensek között szerepel, és mivel jellemzően inkább olajos összetevőkről beszélünk, ezek a vízben egy vonzó kis pontot hoznak létre.
Felhasználás: bojlimixbe 5-10%, külsőleg 10-20 gramm kilónként és 20ml egy liter folyadékba.


Carptrack liquid/por

Mixekhez és kész bojlikhoz. Ez a két alkotóelem egyedülálló vonzerővel hat a pontyra. Nehezen tudnék jobbat elképzelni náluk. L-aminosavakat (származékokat) tartalmaznak, ízük és illatuk a legintenzívebb.
A két formát együtt is használjuk, ezzel öltöztetve a különböző szétterjedési sajátosságaikat, összekeverve pedig egy ellenállhatatlan pasztát kapunk. Aki kipróbálja, az le lesz nyűgözve.
Carptrack por adagolása: 10-25g/kg
Carptrack folyadék adagolása: 20ml/kg

Carptrack inP

Vízben gyorsan oldódó por formátumú attraktor, mely természetes lecitin-, élesztő, és nagyon erős májkivonat-tartalmának köszönhetően táplálékszignálokkal kelti fel a pontyok figyelmét. Nem összetévesztendő a hagyományos májporral!

Főzés után horgászat...Állj! Egy lépést be kell iktatni. az elkészített csalin külsőleg használva hatékonyan növelhető az eredményesség.

Pasztázzunk!


Ezen a képen látszik, hogyan kell elkészíteni a liquides-poros pasztát úgy, hogy egy vonzó külső héjat eredményezzen. A por-folyadék arány 7:1. Hasznos, ha egy műanyag zacskóban keverjük be, és akkor tiszta marad a kezünk.
A bojlikon, pelleteken, stick-mixeken használva igazi pontymágnes. René Rexszel 2000 és 2003 között inP-vel horgászva félelmetes sikereket könyvelhettünk el. Ez még az Imperial Baits előtti időszak volt.
Új felfedezés, ami irtó eredményes: a Carptrack Liquid és az inP nagyon vonzó pasztát eredményez, mely kezdetben nem olyan kemény, mint a Carptrack Liquid és por elegye. Egyszerűen hagyjuk a levegőn megszáradni a megformázott golyókat - soha többé nem lehet majd őket újra szétmorzsolni. Rugalmasak maradnak, de nem szakadnak. Arra lett kitalálva, hogy nagyszerű eredményeket érhessünk el vele, kiváltképp a kész bojlikon alkalmazva. Csalikon használva egy ritka kivételes sikerfaktort jelent, ami nélkül pontyozók ezrei és az Imperial Baits teljes legénysége sem tud már meglenni. A főzetlen aminosavak játszák a döntő szerepet. Na mit gondolnak?

Zöldajkú kagyló (Green lipped mussel) - GLM Full Fat

Ezer szóval sem lehet leírni a különbséget a zsírmentes és zsíros GLM-ek ízei között. Legjobb tudásom szerint rajtunk kívül minden más gyártó csak az olcsóbb zsír nélküli változatot használja. Holott az olajok és zsírok felelősek leginkább az ízekért benne...
Ez az Új-Zéland exportjában legjelentősebbnek számító termék összetett zsírtalanítási eljáráson esik át, melynek eredményeképpen leginkább a gyógyszeripar, illetve a kozmetikai ipar használja fel.


A kagylót imádják a pontyokBlazek ismét betaláltEzért a nem zsírtalanított típusoknak lényegesen magasabb az ára - akárcsak a sikernek!
Fele-fele arányú keverékként készítjük, így jól egyesíthető a vizoldhatóságban és az ízben rejlő előnyök.


Tomas Blazek szereti használni a GLM-et. Rendkívül eredményes ezzel az összeállítással a nagy tavakon, mint amilyen a Cassien, a Der, a Pusiano stb.

Carptrack NHDC

A Neoheszperidin-dihidrokalon (NHDC) 1800-szor édesebb, mint a répacukor (azonos mennyiségi összetevésben), ami hihetetlenül hangzik, és azt sugallja, hogy bizonyára keserű vagy csípős lehet - hiszen erre számítunk az extrém édesítőket ismerve. De az NHDC egy nagy kivétel, mivel pont ezt a negatív hatást küzdi le mind az állati, mind az emberi élelmiszerekben. Az 1960-as években fedezték fel, és csak félig tekinthető mesterségesnek, ugyanis a keserű (spanyol) narancs héjából (az egyik legkeserűbb természetes anyagból) kinyert vegyületet lúgos kezelés után még hidrogénezik.


Az NHDC 15 éve hű társam


Sikeresen alkalmazza az állati takarmányipar, ugyanis elveszi a fanyarságot, miközben nagyon krémes ízt képes adni a terméknek. Ráadásul felerősít más ízeket, ezért ízfokozóként is szolgál. A negatív hatásokat csökkenti, a jó dolgokra ráerősít - úgy hangzik, mint valami varázslat. 2001 óta használom, és természetesen az IB legtöbb mixében megtalálható. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem mindegyikben. A változtatás és az emlékek felidézése döntő ebben a kérdésben. A kínálat úgy lett kialakítva, hogy mindenből egy kicsit. A halak horogra akadnak időről időre, és elég tanulékonyak. Így nincs olyan dolog, ahogy termék sem, mely megállás nélkül eredményes. Változatos és folyamatos fejlesztés szükséges a magas fogási átlag fenntartásához.
Az NHDC eleinte szokatlanul érdekes, aztán a következő másodpercekben a hatás egyre erősödik, míg végül egy krémes, mentolszerű utóíz jön. Ezt akkor is meg lehet tapasztalni, ha csak kinyitja az ember a száját és belélegzi erőteljesen. Az íz hihetetlenül tartós, és annyira egyedi, hogy mindig felismerhetővé teszi. Rengeteg utánzat létezik, a gyártóknál port és oldatot is találunk, de ez csak ügyeskedés. Annak, aki már használata az eredetit, könnyű megmondani, miben térnek el a hamisítványok. Már a '90-es években alkalmazták a pontyos szaktekintélyek - mint például Leon Hoogendijk -, és azóta is tartja a lépést, és bizonyít kitartóan. Tehát mikor próbálják ki?
Carptrack Liquid AMINO

Ez egy minőségi liquid - régebben készült, és nagyon finom. Oldott betain (N-trimethyl-glycin), L-metionin, L-ciszterin, L-alanin, L-arginin, L-prolin, L-triptofan, B6-vitamin és protein - ezek azok az elemek, melyek biztosítják, hogy a ponty nagy kíváncsiságot mutasson a csalink iránt.
Adagolás: 20ml/kg, alap a szemeshez és a bojlikhoz külsőleg. Kifejezetten ideális minden ízű bojlitípushoz. Mint sok más hatékony termék, ez is a Carptrack családból készült, együttműködve a Carptrack teammel - Bernard Hesse különösen fontos szereplésével, aki már 18 éve használja ennek a keveréknek a főbb összetevőit. Ő sok horgász számára állított elő különböző mixeket szerte Franciaországban. Senki nem ismeri a receptjét, de megannyi sikeres túrán a Carptrack liquid AMINO kapta a főszerepet.


Az etetésre szánt csalikat is érdemes locsolni

40 hektáros víz Köln közelében. A második hal az első reggelen - telitalálat. Amikor minden összejön.


Feketebors fűszerolaj

A túladagolás eredménye: szelektálás íz szerint, semmint a méret és a keménység miatt - már ha úgy egyáltalán lehetséges. Egy kis gyakorlati példa arra, hogy nincsenek tabuk, és hogy azok, akik kockáztatnak és próbálkoznak, eredménnyel járnak.
Mindössze két éve a cseh csapatunk próbálta a feketebors fűszerolajat (indiai, nagyon csípős) szokatlanul magas koncentrációban a csalijain. Előzőleg 1-3 ml használtak kilónként a mixekhez, de ezúttal 20 ml ment 100 gramm csalizó bojlira, ami egyébként egyből, nagyon gyorsan fel is szívódott. Számos túrát követően az agyontelepített tavakon, ahol a pontyok többsége 10kg alatti, a kifogott példányok átlagsúlyának emelkedésére lettek figyelmesek. Ebből pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a kisebb halaknak nem jött be az erős feketebors, ugyanakkor a nagyoknál annál inkább.
Máris lehetséges a nagyobbakat szelektálni a csali ízével is, és nem csak annak méretével és keménységével. Ez egy új nagy tanulsága lett a pontyhorgászatnak! A magyar csapatunk azonban fogta magát és azt gondolta, ha ez működik a cseheknél, miért ne működne nálunk is, de ők egy lépéssel tovább mentek: 20 ml/kg-os feketeborsos csalit gyártottak le, és így szoktatták a halakat az ízhez. A horogra szánt bojlit pedig a lehető legjobban beáztatták fűszerolajba - és ez lett a sikeres, a legsikeresebb megoldás.


A feketebors ismét bizonyítottSosem ülhetünk békésen a babérjainkon. Ezért aztán kitartóan keresünk egy aminosavat már egy ideje, mellyel a fogási arányok további javítása lenne a célunk.
Maradjanak tehát velünk, és hagyják, hogy meglepjük Önöket!

Max Nollert