0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Bojlis

Hideg vízi praktikák

Ősz vége felé közeledve, ahogy vizeink hőmérséklete lecsökken, és lassan eléri a 10 Celsius fokot úgy a pontyok étvágya is jelentősen lecsökken, míg az emésztési ideje a többszörösére növekszik. 20 Celsius fok vízhőmérsékleten a felvett táplálékot a bélrendszerében élő baktériumok segítségével 3-4 óra leforgása alatt hasznosítja, míg 8 Celsius fokos vízhőmérsékleten ez a folyamat 24-30 óra hosszat is eltarthat, 2 fokos vízben pedig akár 4 egész napig. Mivel a pontynak nincsen gyomra, a táplálék felbontása a bélben történik baktériumokkal, aminosavakkal, fehérjékkel, vitaminokkal, amelyek a gyomorsavat helyettesítik. Ezért a pontyokat télen nehezebb megfogni, mivel sokkal kevesebbet és ritkábban esznek, és nem is tesznek meg akkora távolságokat, mint nyáron. Ezeken a hűvös mínuszokkal teli napokon minden egyes kapás kincset ér, de épp ezért van a téli pontyhorgászatnak egy különleges varázsa, mivel ilyenkor már a tavaink kiürülnek és csak egy néhány fanatikus pontyhorgásszal találkozhatunk, akik hóban és fagyban is több napot töltenek el sátraikban egy-egy szebb fogás reményében, mivel minden pontyhorgász álma, hogy egy olyan fotóval gazdagítsa fényképalbumát, amelyen egy havas tájban mutathatja be horogra csalt pikkelyesét.




Helykeresés:

A késő ősztől-kora tavaszig terjedő időszakban a pontyok próbálják az adott vízben a lehető legmelegebb részeket választani a vermeléshez, ezért próbálkozzunk a tó mélyebb, kissé iszaposabb részein, illetve jók lehetnek a szélvédett öblök, gödrök, árkok, iszapos és kemény talaj találkozása, törések aljai, ahol egy picit melegebb a víz hőmérséklete. Köztudott, hogy a víz 4 Celsius fokon a legsűrűbb, ezért a mélyebb vizekben található gödrök, törések aljai nem hűlnek le ettől jobban, viszont a sekélyebb vizekkel rendelkező tavaknál a hideg fronttal érkező szelek hatására a víz hőmérséklete 4 fok alá is csökkenhet. Ezekben a sekélyebb vizű tavakban a pontyaink előszeretettel tartózkodnak az iszaposabb részeken, mivel az iszapban történő lebontó folyamatok minimális hőt termelnek. A tél beköszöntéig, amíg a tavainkat nem borítja jégtakaró, addig a pontyoknál minimális vándorlás figyelhető meg. A napsütéses, meleg frontos időkben a halak felkeresik a környék sekélyebb részeit sütkérezés céljából, ahol a napsugarak minimális mértékben felmelegítik ezeket a sekély vizeket. A sötétedés utáni órákban, ezekben a kis vizekben a felmelegedett víz a felsőbb rétegekből az alsóbb vízrétegekbe vándorol, így itt jó esélyekkel horgászhatunk a késő délutáni, kora esti órákban a melegedett vízben tartózkodó pontyainkra. Viszont ha hidegfront érkezik hűvös széllel és havazással, akkor mindenképp a mélyebb vizekben próbálkozzunk. Ha ismeretlen vízre érkezünk és nincs konkrét tervünk, hogy melyik részen szeretnénk horgászni, akkor első lépésként járjuk körbe a tavat és minden figyelmünket a vízre szegezzük. A vízfelszínen megjelenő apró buborékok, pici fodrozódások mind-mind hasznosak lehetnek. Ha csónak használata is engedélyezett és radarral és tapogató rúddal is rendelkezünk, akkor máris könnyebb dolgunk van. Már 0,5 Celsius fokos hőmérséklet különbség is nagyon sokat jelent. Én személy szerint ezt egy fonott zsinórra rögzített akváriumi hőmérővel szoktam elvégezni. A legeredményesebb taktika ebben az időszakban a kereső horgászat. Ilyenkor minden bottal más mélységben horgászok, illetve próbálkozok kemény és iszapos talajon egyaránt. Ha 24 órán belül nincs kapásunk az adott helyen, akkor keressünk újabb helyeket, más vízmélységekben is mivel ebben az időszakban nagyon keveset mozog a ponty táplálékszerzés céljából, ezért nekünk kell megtalálni az adott helyet, mélységet ahol épp tartózkodnak.






Előke:

Mivel a pontyaink sokkal óvatosabban táplálkoznak ebben az időszakban, ezért a szerelékünket a lehető legfinomabbra kell hangolnunk. Én általában 15 lb lágy fonott zsinórt alkalmazok dobós horgászatnál 20-22cm, míg behúzásnál 25-30cm-es hosszban. A másik nagy kedvencem a 15lbs fluocarbon előke lágy fonott hajszálelőkével kombinálva. Így dobásnál, leengedéskor nehezebben tekeredik fel, illetve a ponty sokkal nehezebben tudja a csalinkat kifújni az előke merevsége miatt, de mivel lágy fonottból kötöm a hajszálelőkét, így teljesen természetesen viselkedik a csalink a vízben. A harmadik jó megoldás a téli időszakban az egy szem fluoro pop up egy pár centire a mederfenék felett felkínálva chod előkén. Mint tudjuk a ponty nagyon kíváncsi fajta, így egy élénk, rikító színű csalival maximálisan felkelthetjük a kíváncsiságát és miután gyanútlanul a szájába vette a merev fluocarbonnak köszönhetően szinte képtelen lesz kifújni a csalinkat. Késő ősztől-kora tavaszig a horog mérete nálam a legtöbb esetben 6-os.


Hideg vízi csalizási kombinációk



Etetés:

Hidegvízi horgászataim során mivel a halak emésztése jelentősen lecsökken, én mindig koncentrált etetést végzek, ami pár szem egész, félbetört bojliból, pelletből és kis mennyiségű csemegekukoricából, chilis kendermagból áll. A csemegekukorica és a főtt chilis kender egy olyan táplálék a pontyok számára, amit minden évszakban előszeretettel fogyasztanak és mivel nagyon könnyen emészthető, ezért nem lakatjuk jól az étvágytalan pontyokat. A félbe tört bojli fontos szerepe, hogy a csalink így sokkal intenzívebben dolgozik és a bennük lévő értékes összetevők hamarabb kioldódnak a pontyok számára. A másik hasznos tulajdonsága hogy nem gurul le a törések oldalán. Ha egyszerre több féle méretű és felezett bojlival is etetünk, akkor az uszonyosaink nem tudnak egy fajta szívóerőre ráállni, így még könnyebben becsaphatjuk őket táplálkozásuk során. A bojli, pellet attraktívabbá tételéhez először meglocsolom őket inL-el, (ami egy vízben oldódó folyékony májkivonat, amely az eledelt jelzi, természetes úton a lecitin, az élesztő és a májpor hatására vonza a pontyokat), majd ezután squid-liver porba forgatom őket. Mivel ezek az adalékanyagok tele vannak szabad aminosavakkal, ami alapján azonosítja be a ponty a táplálékát, ezért ezeket egy bojlimból sem hagyom ki. Ennek a bepanírozott íncsiklandó rétegnek köszönhetően sokkal gyorsabban fog dolgozni az etetésünk a hideg víz ellenére is és a bennük lévő attraktorok, aminosavak hatására hamarabb fogja az etetésünkre csábítani az étvágytalan pontyokat.


Csalizás:

10 Celsius fokos vízhőmérséklet alatt még nagyobb figyelmet fordítok a csali méretére, kibalanszírozására, illetve formájára. Csalizni dumbell alakú bojlit használok, aminek eredményessége a formájában rejlik. Egy gömbölyű alakú bojlit a ponty egyenes pályán tud felszívni és kifújni, de egy henger formájú bojli kifújáskor elfordulhat a vízben és ennek köszönhetően könnyebben megakad a horgunk a ponty szájában. A hóemberes és a dupla bojlival történő csalizás sikere is ebben rejlik, hiszen sokkal nehezebben távoznak a ponty szájából, mint a szimpla egy szemmel történő csalizás. A nyári időszakban tökéletesen működő 24 mm-es bojlikkal nagyon könnyen kapás nélkül zárhatjuk a túránkat. Mivel a halak már közel sem táplálkoznak olyan intenzitással, mint meleg vízben, ezért a csali méretét lefaragom 14-16mm-re így még jobban felgyorsítva a bojli beltartalmának kioldódását. A kisméretű megfaragott bojlit egy 10mm-es pop up-al balanszírozom ki hóember formában, mivel télen a kikönnyített csalival még hamarabb becsaphatjuk őket, így a mi súlytalanul felkínált csalink lesz az első, amit a ponty felszív a koncentrált etetésről. A csalink attraktívabbé tételéhez először folyékony Carptrack Amino Dipbe vagy inL-be mártom, majd ezután por alapú Carptrack Amino Gelbe forgatom. Az így kezelt bojlik felületén egy aminókban, aromában gazdag réteg képződik, amely vízzel érintkezve kocsonyás állagot hoz létre, aminek az óvatosan táplálkozó nagy pontyok sem tudnak ellenállni. A másik kis trükk, amivel a pontyok figyelmét a csalinkra fókuszálhatjuk az a horogra akasztott pva csomag. Ebbe halóba krushával aprított bojli - carptrack amino pellet és saját lében tartósított tonhalkonzerv (amit minden ponty előszeretettel fogyaszt) kerül, amit gazdagon meglocsolok folyékony inL-el, majd ezt követően squid-liver porral tovább fokozom a csalogató hatását. Így a horgunk közelében egy több órán keresztül aktív aminosavakban és természetes étvágyfokozókban gazdag felhő képződik, amit nem tudnak figyelmen kívül hagyni a környéken tartózkodó halak. A pva háló másik előnye, hogy elrejthetjük benne az előkénket, ennek köszönhetően gyanútlanul szippanthatja be a ponty a kikönnyített csalinkat.


Először folyékony inL-be mártva




Majd ezt követően Carptrack Amino Gelbe forgatva



Bevetésre készen



Így néz ki a vízben


Bojli:

A horgászok körében az egyik legsarkalatosabb kérdés, hogy milyen íz világú bojlival próbálkozzunk, ebben a lehűlt pát fokos vízben. Sokaknál ilyenkor előtérbe kerülnek az édes, gyümölcsös íz világú bojlik, de én egész évben ugyanabból a büdös, fűszeres, májas alapmixekből készítem a csalijaimat, azzal a különbséggel, hogy télen hideg vízben is kitűnően oldódó adalékokkal teszem vonzóbbá (squid-liver por, inL, inP), így ugyanolyan gyorsan dolgozik a csalink, mint melegebb vízben. Számomra a legfontosabb dolog, hogy a hideg vízben alkalmazott bojlim könnyen emészthető legyen és a vízben jól oldódon.


Kihagyhatatlan hideg vízi adalékok



Aromák, esszenciális olajok:

Ízesítés szempontjából használjunk minimális mennyiségű esszenciális olajokat, mivel ezeknek nagyon alacsony a dermedési pontja, így akár a pár fokos vízben is intenzíven oldódnak ki a csalinkból. A két kedvencem a garlic és a black papper, amik hideg vízben is hatalmas vonzerővel bírnak. Mivel nagyon tömények, ezért egy kiló alapmixhez 1-2 ml elég belőlük. Aromát én egész évben minimális mennyiségűt használok, mivel tapasztalataim szerint rendkívül módon vonzzák a kisebb testű pontyokat és a szebb példányokat kevésbé aromás bojlival könnyebben horogra csalhatjuk. Egy kiló alapmixhez én 3ml aromát szoktam használni a hideg vízi horgászataimkor.




Végezetül a téli időszakban még nagyobb odafigyeléssel bánjunk a halakkal, minél kevesebb ideig tartsuk őket a pontymatracon, mivel ezekben a mínuszokban nagyon könnyen megsérülhet a nyálkahártyájuk és ez akár az életébe is kerülhet. Gyors horogszabadítás és sebfertőtlenítés után mihamarabb engedjük őket vissza, éltető elemükbe, a vízbe.




Mindenkinek sikeres horgászatot és jó fogást kívánok, aki ezekben a mínuszokban is a vízparton tölti a szabadidejét.
C&R
Üdvözlettel:
Pócsi Gábor
Imperial Baits Team
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk