0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

TEGYEN AZ XXL BOJLIKRA

Kétségtelenül lehetséges egy nagy pontyot egy egyszerű mogyoróval vagy akár egy kukoricaszemmel kifogni. De nem szabad elfelejteni, hogy a bojli nagyon hamar a modern pontyhorgász nélkülözhetetlen csalijává vált – főleg a szelektivitása miatt. Következésképpen miért ne kellene egészen nagy bojlikkal horgásznunk a kicsik helyett, ha egy nagy halat terveztünk? A szelektivitás adott, és a különböző eredményekből látni fogjuk, hogy mi miatt! Miért nagy átmérőjű csali? Mióta 1991-ben megismerkedtem két angol horgásszal a Lac de Madine tónál, nagy átmérőjű Big Balls bojlival horgászok. Néhány kísérlet után, melyeket a túl nagyméretűekkel tettem (50-60mm), a választásom a 35-40 mm-re esett – egy olyan méret, melyet én is el tudtam készíteni az én bojlirolleremmel.



Ugyan nehéz volt egy olyan bojlirollert találni, ami 30 mm-es átmérőjű boljlikat gyárt.

Végül a 40 mm volt számomra az a méret, ami a legjobb eredményeket hozta. Megpróbáltam ugyan a 60 mm-hez közelíteni, azonban az 50-60 mm nagyságú csaliknál az eredmények eléggé demoralizálóak voltak. Ezek után el kell gondolkodni azon, hogy nem –e jobb, a 60-al bojli helyett inkább egy 30-assal horgászni. Ezenfelül nem rendelkezik minden nagy hal egyidejűleg nagy „ormánnyal”. Nálam már szokássá vált, hogy nagy bojlikkal horgászok. 1994 óta például a St. Cassien –en ily módon horgászok, és az eredmények messzemenően jobbak, mint az eredeti reményem. Ebben volt néhány 20 és 25 kilós hal, köztük 1995-ben a „Pepita” hal is.



A paraziták ellen

Nehéz nagy csalikról beszélni, anélkül hogy közben beismernénk, hogy az ember csak a nagy halak iránt érdeklődik. De elhihetik nekem, hogy ennek ellenére újra és újra örömömet lelem abban, ha egy kis harcsát fogok. A kérdés, amit eközben feltettem magamnak, egyszerűen az, hogy vajon a nagy csalik szelektíven fognak –e? Nem minden pontyhorgász van meggyőződve arról, hogy 10 kilós halakat is lehet fogni ökölnagyságú bojlival. Biztosíthatom önöket arról, hogy a nagyméretű bojlikkal való horgászat egy csomó előnyt hoz magával, kivéve a téli szezont.







A teknősbékákkal és a rákokkal való harcban gyakran követi el az ember azt a hibát, hogy egy keményebb csalit használ, ahelyett, hogy az átmérőt növelné. Ugyanakkor sokkal sikeresebb nagyobb csalival horgászni, mint egy kőkemény bojlival! Egy pontycsapat sokkal vonzóbbnak fog érezni egy óriási bojlit, mint egy kimosott „követ”, ami már hetek óta a vízben fekszik. Ennek a módszernek az is nagy előnye, hogy az ember nem nyugtalanítja a nagy halakat, azzal, hogy kifogja közülük a kis halakat.



Néha elég, hogy egy kis ponty minden reményünket elveszi – hibás következtetés!

Az alkalmazás

Jobban szeretem a nagy vizeket kevés nagy hallal, ahol is minden hétvégén horgászom, a közepes méretű vizek helyett, ahol sok a ponty, melyeknek többnyire csillapíthatatlan étvágyuk van. Tucatnyi ücsörgésre volt szükségem, míg megértettem, hogy 20-22 mm átmérőjű csalikkal is sok idő, nagy pontyot fogni. Gyakran nagyon sok halat fogtam, de nem volt köztük egy nagy sem. Hogy a szituációhoz alkalmazkodjak, gyakran csak azt az esélyt láttam, hogy az ücsörgések számát növeljem.

Végül arra az eredményre jutottam, hogy növelem a szelektivitást. Mégis szeretnék utalni arra, hogy a nagy csalik használata nem eredményez csodát. A nagy halak mindig egy nagyon szigorú szabályt követnek, melyhez alkalmazkodni kell az embernek, ahelyett, hogy azt hisszük, hogy a halak alkalmazkodnak magához az emberhez. Semmi nem mondja a génjeikben, hogy kizárólag éjszakai szektorban, kijelölt, erősen beetetett helyeken táplálkozzanak.

Nagyon sok türelemre és az XXL bojlikban való bizakodásra van szükség. Fent kell tartanunk a motivációt ahhoz, hogy végül megfogjuk a nagy pontyunkat.









Kézzel készített vagy kész bojlik?

40mm átmérőjű, vagy még nagyobb bojlit biztosan problémás a piacon találni. Főleg, ha az ember meggondolja, hogy már 30mm-es bojlit is nehéz találni.

Személyes örömömre (tudni kell, hogy nekem szakács a foglalkozásom) én a bojlijaim 80%át magam készítem. Ami a maradék 20%-ot illeti, azt a barátomra és főnökömre, Max Nollert-re bízom, aki ezeket a legjobb hozzávalókból állítja elő.

Saját bojlit előállítani kiváló lehetőség, hogy személyre szabjuk a horgászatunkat, azonban tanúsíthatom, hogy a nagy bojlik előállítása nagy időráfordítást jelent.

Bár van hozzáférésem a legjobb készbojlikhoz, már majdnem 20 éve magam gyúrom a golyóimat. Én készítem tehát a „nagy labdáimat”, az Imperial Baits cég alapjain és adalékain, melyeket alig lehet már javítani, és általam is csak csekély mértékben lehet finomítani.

Az én bojlimixem alapja a Monster/Liver, Fish vagy Osmotic Spice. Ezek azok, melyeket legtöbbször használok, és természetesen nem mondhatok le a folyékony aminosavakról sem. Hál istennek rendelkezem a megfelelő szerszámmal ahhoz, hogy igen nagy mennyiséget állítsak elő, mint például egy profi mixer és egy sütő 10 sütési fokozattal. De kis ráfordítással és kevés anyaggal is lehet probléma nélkül 8-10 kiló „Big Ball”-t előállítani egy órán belül.





















Speciális szerelékek

Kifogástalan szerelékekre van szükség, főként az első működés ilyenfajta horgászatnál várat magára. Az egyik legkedveltebb szerkezetemet Twister-Rig-nek nevezik. Egy extrém robosztus szerelék fluo-carbon-nal vagy egy fonott zsinórral, hasonló, mint a Quick-Silver-Gold. A kis különbség abban áll, hogy a csalit egy süllyedő gyűrű helyett egy forgóra erősítjük.

Egyébként 1-es vagy 2-es horogméretet használok, egy 200g-os ólmot, és egy kb 0.35mm átmérőjű zsinórt. Ami a szereléket illeti, kérem, figyeljék meg a fotókat. Egyébként soha nem volt az az érzésem, hogy a kis forgó miatt hátrányt szenvedtem volna.











Etetés: igen vagy nem?

A legfontosabb kritérium, ami az etetést illeti, bizonyára a horgászvízhez való távolság. Bizonyára egyszerűbb, elkezdeni egy etetési módszert a hozzászokatáshoz, ha az ember nem túl messze lakik a víztől. Ha egy víz a közelben van, természetesen rendszeresen beetetek, sőt többnyire teljesen különböző helyekre. Ekkor 1-2 kiló XXL bojlit etetek be helyenként.

Természetesen, ha a horgászhely nagyon messze van otthonról, egy teljesen más stratégiát alkalmazok. De úgy gondolom, nem probléma, nagy bojlikkal működni, anélkül, hogy az ember hosszútávon beetetne.

Hajlok arra, hogy a helyeimet teljesen különbözően etessem be. Már egyedül csak azért is, hogy a beetetett helyek területileg ne keveredjenek, vagy keresztezzék egymást. Ezúton számítok a pontyok kíváncsiságára, illetve az etetőhely optikai vonzására.



Összefoglalva azt kell mondanom, hogy egy 35mm átmérőjű nagy bojli vagy egy hóember két 30 mm-es bojlival, egy etetőszőnyeg 20 mm-es bojlikkal nagyon feltűnő csali, ami már engem nagyon nagy halak fogásához segített hozzá.

Természetesen, ha a horgászhely több száz kilométer távolságra van, akkor ezen a helyen nem fogunk tudni túl sokáig horgászni. A nagy átmérőjű bojlik gondoskodhatnak arról, hogy a pontyokat nagyon hosszú ideig ugyanarra a helyre fixálják.

A jövőbeli fogáseredményeimről való elképzelés nélkül kezdtem meg látogatásomat a St. Cassien-en 2006 júliusában. A kiválasztott helyszíneken, mint ahogy a tó több más pontján is, nincs az én szememben titok vagy meglepetés, minthogy már tettem látogatást áprilisban a tónál egy hétre, hogy feltérképezzem a leghatékonyabb helyeket, és ertároljam a GPS-ben.

Ami a tó megfigyelését illeti, számíthattam a jó barátomra, Lionel-re, akit Lio-nak hívunk, és aki nem messze lakik St. Cassien-től. Azt javasoltam neki, hogy az ő helyén is nagy bojlikkal horgásszunk. Június közepén 7 és 10 óra között a teknősbékák aktivitása reggelente nagyon erős volt.

Gyakran kellett egy reggel a 4 botja közül hármat kézbe vennie, bár csak 2-3 órát horgászott a 35 mm-es bojlijaival. Azzal az eredménnyel, hogy hétvégenként olyan sikeres volt, mint már régen nem. Több mint 20 halat fogott, melyek 18 kilónál nehezebbek voltak, köztük volt egy hal Bernadette becenévvel, mely kétszer is ki lett fogva. Egyszer 26,2 kilóval, és egyszer 27,9 kilóval.



Ezt az összes halat kb 2 hét alatt fogta ebben a szektorban május és június között. Egyébként anélkül, hogy az én Banana nevű személyes rekordhalamat kifogta volna.

Mialatt én elfoglalom a szállásomat a következő 12 napra, kételkedni kezdtem a csökkenő vízszint miatt (több mint 2 méter 20 nap alatt). Mert „a siker emelkedik és csökken a vízszinttel együtt”, mondaná Lionel, mialatt biztosan 15 kiló Monster/Liver-t és Osmotic-Spice-bojliját kiönti. Már röviddel ezen a bőséges beetetési akció után bekaszálja az első pontyát a hálóba. És mindezt már néhány óra horgászat után!

A következő napok ráerősítenek arra, hogy a halak még egyáltalán nem hagyták el a beetetett szektort, ez látható a Bernadette halon, melyet én 3 nappal később és még egyszer 7 nappal azután kifogtam. Ez tehát a harmadik alkalom három horgászati szakaszban, hogy én ezt a halat a „nagy labdákkal” kifogtam. Végül Lionel átnevezte ezt a halat Bernard-nak.

Legvégül még majdnem 40 halat fogtam, közte volt 8 ponty, amik több mint 20 kilót nyomtak.

Egy nap sem telt el, amikor nem kaptam olyan sms-t Lionel-től, amelyben ne azt írta volna, hogy ne fogott volna legalább egy olyan halat, mely kevesebb volt, mint 18kg.

Még arra is szeretnék utalni, hogy egyetlen éjszaka sem horgásztam a vízen, mivel az éjszakai horgászat ekkor nem volt megengedett.De mégsem felejtettem el soha beetetni éjszaka, hogy a halakat mindig ehhez a szektorhoz kössem.









Végül jó volt, hogy a halakat nem stresszeljük a zsinórjainkkal 24 órán át, ami valószínűleg ahhoz vezetett, hogy nappal elvesztették az óvatosságukat. Horgászkollégáim, akik mellettem ültek, viszonylag kis halakat fogtak, bár néhányuk éjszaka is horgászott. De végül még mindig nem tudtuk, hogy „Banane” a mi szektorunkban tartózkodott-e.

Összegezve azt kell mondani, hogy nehéz kikövetkeztetni, hogy csak azért fogtuk-e ki a halakat, mert pont ezen a területen tartózkodtak. De egy biztos, hogy a nagy bojlik használata ahhoz vezetett, hogy mindketten váratlanul nagy halakat fogtunk.

Ez is bizonyíték arra, hogy egy bizonyos minőségnél (etetőanyag, szerelék) a halak nem különösebben óvatosak, mint ahogy azt tulajdonképpen mindig állítják. Mert a Bernadette halat négy hónap alatt négyszer fogtuk ki, ami elég is kell legyen bizonyítékként. Természetesen az is megértettem, hogy egy halnak a célzott kifogása egy 450 hektáros vízterületen nagyon egyenlőtlen verseny, ami mindazonáltal azt is jelenti, hogy a „szerencse” tényezőnek még mindig nagy szerepe van egy nagy hal kifogásánál.



/shop.html?page=shop.browse&manufacturer_id=2


Bernard Hesse


Imperial Baits Team
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk