0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Thomas Bastien – egy pontyhorgász

Körülbelül öt évvel ezelőtt ismerkedtem meg Thomas-szal Franciaországban. Az éjszaka közepén találkoztunk egy tavon. Éppen le akartam tenni a szerelékemet egy platóra, mikor a semmiből egy csónak került elő, benne Thomas Bastien. Nagyon meglepett, mivel a túloldalon senkit sem láttam ezelőtt. ő is felfedezte ezt a helyet…
Egy pár szót váltottunk, majd mindketten visszamentünk a helyünkre. Amikor másnap reggel átnéztem a túloldalra, nem láttam semmilyen horgászhelyet. Gondoltam magamban, vagy elment már, vagy álcázta magát a bokrok takarásában. Fél órával később előjött rejtekéből, kihúzta csónakját az ágak alól és átjött hozzám. Abban az időben Thomas 20 éves volt és egy horgászboltban dolgozott. ő kimondottan nagy halra horgászik. Ezt bizonyítja a több mint 126 db 20 kg fölötti ponty kifogása, valamint 5 db 30 kg feletti pontyot is szabadon ereszthetett. Úgy gondolom, hogy ezek a számok magukért beszélnek. De hagyjuk, hogy ő beszéljen szenvedélyéről, a bojlis horgászatról.



Gyönyörű és erős 20+-os tükörponty




Fólyóvízi torpedó 24,8 kg




20+-os öreg mohás hátú tükörponty 2006-ból


A vizek és a benne élő pontyok, valamint azok szokatlan viselkedése jelentenek nekem mindent. Az európai tavakban, folyókban évtizedek óta jelen vannak a pontyok. Ezen faj egyes példányai megdöbbentő méretűre is megnőhetnek, és ez felébreszti bennem a „vadászösztönt”. Néhányan megtalálják a siker kulcsát, mások elbuknak a szokatlanul nagy ponty kifogásához vezető úton.



Egyik kedvenc vízemen a Cassienen, egy 28,5 kg-os egészséges tükörpontyal




Szép hal, élmény volt fotózni




A búcsú pillanata, szeretem ezeket a pontyokat


A ponty az a hal, mely érzékenyen reagál az évszakokra, az időjárásra, a vízszintre és egyéb külső tényezőkre, megváltoztatja étkezési szokásait bizonyos helyeken. Figyelembe kell vennünk, hogy a ponty egy „disznó” és nincs más olyan állat, amely ilyen hosszú távon képes ellenállni a vonzó csalinknak. Életben maradásuk érdekében, esetenként sokkal nagyobb mennyiségű táplálékot is magukhoz vesznek, mint amit mi el tudunk képzelni.



Igen, ő egy "malacka", szép pocakos malacka


A bevitt táplálék mennyisége nincs arányban a ponty méretével. Mivel nincsen gyomruk, így a tápanyagot nem olyan hatékonyan hasznosítják, mint az ember. Anyagcseréjük lényegesen gyorsabb és függ a víz hőmérsékletétől. Minél nagyobb a hal, annál fontosabb a megfelelő táplálék bevitele. A ponty minden nap ugyanabban az időben keresi fel ugyanazt a táplálkozó helyét. Minden vízen meg kell találnunk a megfelelő tartózkodási helyüket, és csak ezután kezdhetünk rendszeresen horgászni.



Válasszuk ki körültekintően a horgászhelyünket, a siker sokszor csak ezen múlik


Nem az számít, hogy minél több kapásunk legyen, hanem az, hogy tudatosan horgásszunk és egyre jobbak legyünk. Minél több a természetes táplálék, „mesterséges csalikkal” annál nehezebb horogra csalni a pontyokat.
Kukorica, kender, mogyoró vagy tigrismogyoró nem helyettesítheti a kitűnő összetevőkből elkészített bojlinkat.



Egyszerre nagyobb mennyiségű bojlit készítek


Max Nollert és csapata az Imperial Baits Team által kifejlesztett Carptrack termékcsalád mondható talán a legjobbnak. Ha horgászni megyek legalább annyira bízok a csalimban, mint a felszerelésemben. A Monster és a Liver mixek keveréke a legjobb mix, amivel valaha horgásztam.



Szerintem a tökéletes csali. Monster-Liver mix, nekem már számtalanszor bizonyított




Már csak a főzés van hátra




Bevetésre előkészítve. Carptrack Liquid+powder-be forgatva




Már csalizhatunk is. Teljesen elkészült a csalink


Ha valaki kipróbálja, soha nem akar majd mással horgászni. Sokaknak szerencse, hogy már készen is kapható ez a fantasztikus csali és így azok is kipróbálhatják, akik nem szeretnek vagy nem tudnak bojlit készíteni. Az Imperial Baits termékekkel mindegy, hogy folyón vagy tavon horgászunk, ezek a csalik minden helyzetben megállják a helyüket.



Könnyű megkülönböztetni a fólyóvízi halakat, hatalmas szívlapát méretű farkukról




Gyönyörű ez az úszó, érdemes megnézni, hogy a kezem mekkora mellette


A szerelékem összeállításánál nagyon nagy hangsúlyt fektetek a zsinór kiválasztására. Első hangzásra túl „durvának” tűnhet az 50-es főzsinór és az elé kötött 20 méter 70-es előtétzsinór vastagsága, de az akadóban történő horgászat esetén a vastag zsinór nem vágja bele magát a fába, vagy azok ágaiba és így nehezebben akad el a zsinór. Ja, és a szakítószilárdsága sem egy utolsó szempont. A kagylók kínálta kellemetlenségek elkerülése végett 1-1,5 méter 45lbs Leadcore-t használok. A 250g-os ólom biztosítja a megfelelő akadást. A 45 lbs Quicksilver előke és a 2-es horog teszi teljessé a szerelékemet. Az esetek 95%-ában ezt az egyszerű, de hatékony végszereléket használom.



Nem bonyolítom túl a dolgokat. Szerintem az egyszerű a legjobb


Nem könnyű folyamatosan eredményesnek lenni. Mindig figyelembe kell venni a változó mederviszonyokat. Ha valaki megfelelően feltérképezte az egyes helyeket, már könnyebben érhet el sikereket bármely évszakban.
Véleményem szerint a mindig fellelhető természetes táplálékkal a legjobb minőségű bojli is nehezen veszi fel a versenyt. Általában keveset etetek, nagy mennyiségű etetőanyagot csak akkor használok, ha az időjárási körülmények állandóak. Változékony időjárásban ez riasztó hatású is lehet. Ahhoz, hogy a pontyok eszén túljárjunk, nagyon sok időre van szükség. Mindig az olyan részeket keresem, ahol minimális a természetes táplálék mennyisége.



És az egyik álomhal az öt közül, 32 kg


Érdekes tanulságok:
- minél kisebb és különlegesebb a meghorgászandó terület, annál kevesebb a kapások száma, de annál nagyobb a kifogott hal
- én kizárólag csak bojlival etetek és horgászok
- egyre inkább ugyanahhoz az elmélethez ragaszkodom, hogy először jönnek a nagyobb halak, majd a horgászat minden egyes napján a kifogott halak átlagsúlya csökken.
- a ponty horgászata igen varázslatos és mindig messzire visz minket, hogy fejlesszük felfogásunkat. Ti, akik horgásztok, ti megértitek – mindenki más, pedig biztos vagyok benne, hogy meg fogja érteni - , hogy ez csak, idő kérdése.



A végső célom


Kívánom, hogy minden bojlival horgászó barátomnak, teljesüljön a kitűzött határt elérnie. Biztos vagyok benne, hogy ha ráéreztek a kulcsra és bíznak az Imperial Baits anyagokban nagyon sikeres horgászok lesztek.

Baráti üdvözlettel:

Thomas Bastien
Imperial Baits Team, Germany
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk