0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

245 hektár.

Emlékszem tavaly is el akartunk menni, de állami engedély híján nem tudtunk. Aztán idén sikeresen leraktam a horgászvizsgát, és nagy tervekkel, álmokkal felvértezve indultunk a májusi túrára, sok szép halhoz volt szerencsénk akkor is, és nem éltük meg kudarcként azt, hogy nem tudtunk 10 kg feletti pontyot fogni.







Nem akartam sokszor használt közhelyeket címnek választani. 245 hektár, ez nem közhely. Valóság.


DESEDA


Emlékszem tavaly is el akartunk menni, de állami engedély híján nem tudtunk. Aztán idén sikeresen leraktam a horgászvizsgát, és nagy tervekkel, álmokkal felvértezve indultunk a májusi túrára, sok szép halhoz volt szerencsénk akkor is, és nem éltük meg kudarcként azt, hogy nem tudtunk 10 kg feletti pontyot fogni.

Helyválasztással kapcsolatban azt szeretném megemlíteni, hogy a tavon (sajnos/hála istennek) még nincsenek tele a bojlis helyek egész éves foglalásokkal. Sajnos, -mert megérdemelné ez a gyönyörű hely a több figyelmet. Hála istennek, -mert a több figyelem több bajjal jár. Szeptemberi túránk helyszínéül kényelmességi szempontból olyan placcot kerestünk ahol sátor, és az egy hetes komfortot biztosító pavilon felállításához alkalmas terület van. Először úgy volt, hogy hárman megyünk két sátorral, de ez időközben változott.

Érkezésünkkor egy halászati őr a helyszínre hozta a bérelt csónakunkat, ám időközben akkora szél kerekedett, hogy a bójázást/helykeresést az esti órákban tudtuk csak megkezdeni.




Imperial




Monster paradise, és Elite. Nem túl sokat vittünk, összesen 15 kilót, az egy hétre (keddtől-keddig). Mivel egy kisebb víz alatti akadót találtunk csak, így a bójáinkat igyekeztünk más-más vízmélységbe helyezni. Ákos türelmes, én kevésbé. Én 24 órát tudtam nyugodtan kapás nélkül kivárni, és a bottartó szétszerelése után leszúrók segítségével az öböl bejáratát, és bal kéz felé egy kiváló haltartóhelynek bizonyuló bedőlt fa területét kívántam meghorgászni. Aztán ez sajnos nem jött össze, így 12 óra után ismét áthelyeztük az egyik bójámat.

72 óra

Ennyit vártunk az első pontyra. Nyilván aki 24 és 48 órákra megy horgászni nehezen tudja elképzelni, hogy ne fogjon semmit.

72óra alatt sok minden megfordul az ember fejében, nincs itt a hal, túl hideg van, túl meleg van, nem eszik a hal. stb. Egyvalami nem fordulhat meg az ember fejében. Hogy nem jó a csali. Ha minden kötél szakad, és már semmiben sem hiszünk, és nem tudjuk a hiba, ez esetben a kapástalanság okát, egyvalami mellett tartsunk ki. A csalink mellett. Egyébként el se vigyük magunkkal. Válasszunk olyan csemegét, amelybe minden bizalmunkat, és az összes hitünket bele tudjuk tenni.

Szóval

8,1kg-os ponty, Ákos fogta, az első!



Újabb 12óra kapás nélkül. Ekkor fogtam meg én az első pontyomat az öböl bejáratánál (85óra elteltével) 3,88kg, majd röviddel később egy szép tükröst 4,33kg súlyban.



Már túl voltunk a horgászat felén, amikor szombat hajnali egykor erőteljes húzós kapásra riadtunk. Már vettem is fel a gumicsizmámat, és a merítőháló társaságában a vízbe indultam. A hal, mivel semmilyen ellenállást nem tanúsított, a felmerülő -mekkora?- kérdésemre Ákos legyintett, hogy biztosan nem nagy. Ám amikor a közelbe érkezett a ponty, akkor vettük észre, hogy 10 kg körüli. Horogszabadítás után mérlegeltünk.


12.32 kg.


Ákosnak így vált valóra a hónapok óta dédelgetett álma, hitt a helyben, és hitt a csaliban is. 28mm Elite.

Már igencsak kettő óra volt hajnalban mire az újrahúzással végeztünk. A hűvös őszi éjjel hamar a hálózsákba kényszerített minket, majd álomba szenderültünk. Jobban mondva csak én, mert Ákos állítása szerint a horkolás, nem a mély alvás jele, hanem csak az alvás előtti kiegyensúlyozott levegővételéé. Szóval aludtunk, amikor hajnali 4órakor olyan kapásra ijedtünk fel, amilyent én még nem nagyon hallottam. Ákosnak láttam is az arcán a meglepődést, na erre hogyan emeljek rá.

Ráemelt, megakadt. Fárasztás. Izgatottan toporogtam Ákos mellett, a gumicsizmát szinte alfában vettem fel, még azon gondolkodtam, milyen szép volt a 12-es amit pár órája fogott, és hogy mekkora szerencsés, hogy már megint fáraszt. A hal közben bement a közeli és talán az egyetlen előttünk lévő akadóba, így csónakkal rá kellett mennie. Én meg közben kintről szurkoltam. Mást nem nagyon tudtam tenni. Halkan kérdezgettem, (nehogy meghallja), ugye kijött, ugye megvan, ugye nem szakadt le, ugye megmerítetted? Sikerült minden.

Rátette a matracra, magamban azt mondogattam, Ó istenem, bárcsak 13kg felett lenne. De igazából arra gondoltam, bárcsak 15kg felett lenne. Egyszer majdnem kiugrott a bölcsőből, és mivel a bölcső a vízben volt...

Mérlegelő, mérleg, fényképező, szinte örökkévalóságnak tűntek a percek, mire mindent összeszedtünk.

15,2 kg na így vált valóra Ákos hónapok óta dédelgetett álma. De ha úgy vesszük az évek óta dédelgetett, mert 2 éve fogta az addigi legnagyobb pontyát. Ettől jobb helyet aligha tudtunk volna elképzelni a rekord megdöntéséhez.





Újrahúzás után ismét aludni tértünk, mozgalmas volt az éjszaka. Na nem sokáig tartott a pihenés, mert nagy meglepetésemre reggel hét órakor az én botomon volt egy kapás, bevágás pillanatában még éreztem a halat, de az nagyjából fél pályán megszabadult a horogtól és az üres előkét voltam muszáj a partra tekerni.

Szombati napunk mozgalmasan telt, ekkorra az egyik botommal halkeresést vittünk véghez. Én a partról adtam az instrukciókat hogy merre vigye Áki a vizen, majd a szerelék minden estben néhány szem bojli társaságában érkezett a kiválasztott helyre. Ennek köszönhetően nagyjából 2-3 óránként volt egy kapásom azon a boton, mellyel a horgászhely jobb oldalát vallattuk akkor, és hol messzebb hol közelebb volt a szerelék letéve.

Szelektálás gyanánt az egyik botomon 28mm-es Elite bojlira váltottam, ezzel a lépéssel tudtam, hogy akár az is bekövetkezhet, hogy nem lesz több kapásom, mivel már kevesebb mint 72óra volt vissza a horgásztból. De Ákos sikerét látva 3 ponty 11,5 átlagsúlyban, irigykedni kezdtem.

A szombat éjszaka így telt újra, kapás nélkül.

Majd vasárnap reggel Ákos fogott egy 6,9kg-os pontyot. Én pedig kettő kisebbet a bójámról, itt még dupla MP volt a csali. A halkeresés pályájára állított botom is átkerült a bójámhoz, mely jelen esetben csak az irányvonalat adta a behúzáshoz, megkértem Ákost, hogy az Elite 24mm hóember csalit olyan messzire húzza a nyílt víz irányába amennyire csak tudja.

Délután egy óra

Kapás volt. Amikor ráemeltem a botra, nem tudtam megsaccolni, hogy mi lehet a másik végén. Különösebb ellenállás nélkül jött a hal. Tekertem, húztam, tekertem, húztam. Áki hozta a merítőt, mindketten a vízben voltunk.

Nekem mániám a következő kérdés: láttad már? Mindig én akarom meglátni először.

Ákos látta, és ezt mondta: Betti, itt az új rekordhalad!! :-)


12,54kg. Mit ne mondjak, ez a hal, életem hala, erre mindig, sőt örökre emlékezni fogok, mert egy nem mindennapi vízből fogtam.


A vasárnap további része is jól telt. Éjjel Ákos egy szép, és hibátlan desedai 9,1kg-os nyurga pontyot fogott. Reggel pakoltunk, és még az eső (és az azzal járó kellemetlenségek) megérkezése előtt haza indultunk.

Végszó

Kell ezt a vizet ajánlgatni? Nem kell, és nem is fogom. Aki tudja, hogy mi egy ponty "értékmérője", az úgyis el fog jönni ide horgászni. Nyakunkon a tél, lesz rá idő bőven, hogy mindenki készítsen magában egy kis számvetést.

A következő évi horgásztúrák helyszínének kiválasztásakor remélem, hogy csak azoknak fog eszébe jutni a víz, akik félre tudják tenni a megfelelési kényszereiket. Nekünk össze jött itt minden, amit az ember elvárhat egy horgászattól. (A realitások talaján maradva.) Nagyon boldogan gondolunk vissza az itt eltöltött kétszer egy hétre.

Jövőre is vissza szeretnénk térni, céljaink változatlanok. Itt a Desedán, még a kis nyurgák is olyan erőben vannak, hogy életre szóló élményt adnak az embernek.

És ha azt mondjuk, hogy nem történik semmi, nézzünk más szemmel a világra:









Végszó 2.

Csupán annyi, ezúton nagyon sok szeretettel megköszönöm mindenkinek aki elolvasta ezt a néhány sort. Köszönöm szépen (mindenkinek akinek kell), hogy a www.deseda.hu oldalon a Ti írtátok című rovatban is megjelenhetett az írásom. Ez nagyon megtisztelő számomra.

Ezúton üdvözlöm Kozári Miklós Urat, minden tiszteletem az Öné!

Az Egyesület (és az Ön) kitartó munkájának hála, egy csodálatos helyen, egy igazi vadvíz kapitális pontyaira horgászhatunk.

Horgászbaráti üdvözlettel: Betti (A Betti És Bojli című személyes blog írója)
Forrás: bojli.blog.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk