0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Horgásztúra a felhők felett Karintiában.

Június második hetében egy ausztriai bányatóra akartunk ellátogatni Lőrinc Andris barátommal. Az időpont egyeztetésnél egy kis félreértés történt és sajnos az adott időpontra nem maradt hely mivel egy héttel hamarabb vártak minket. Andrissal gyorsan kellett döntenünk, hogy most mit csináljunk. Mivel szeptemberre már volt foglalásom egy hatalmas szintén osztrák tóra, Andrisnak eszébe jutott, hogy mi lenne, ha megkérdeznénk nincs e véletlenül egy szabad stégünk.




A gondolatokat tett követte és felhívtuk Marcus Webert a pontonok tulaját, hogy tud e biztosítani számunkra egy szabad helyet. A válasz pozitív volt és már robogtunk is tovább a még 200 km-re levő alpesi tóhoz. A vízről annyit kell tudni, hogy Ausztria harmadik legnagyobb tava a maga 1080 hektárjával, és két hegyvonulat között terül el 680 méter magasan. A tóban főleg ragadozó halak élnek, pisztráng, süllő, csuka, harcsa stb mivel a nagy magassága és a mélysége miatt elég hidegvizű. A tavat két részre lehet bontani kb 500 hektáron majdnem mindenhol 40 méter mély, ez a pergetők paradicsoma. A másik fele 5 és 20 méter között változik. A pontyállomány a területhez képest viszonylag csekély mivel sose telepítettek bele és maguktól szaporodtak el. Visszatérve az úthoz a közel 250 kilométert 2,5 óra alatt tettük meg, miközben hatalmas hegyek között és gyönyörű alpesi tájakon haladtunk át. A tóparthoz közeli panziónál Markus Weber szívélyesen várt minket. Gyors kézfogás, bemutatkozás és már robogtunk is a vízhez.









Miközben a csónakjába pakoltuk a cuccainkat, ezernyi kérdéssel bombáztuk a tóval kapcsolatban mire ő szívesen válaszolt. Így tudtuk meg azt, hogy az egész tó területe parcellákra van osztva és minden üdülő tulajdonosnak, van egy darab a tóból. Ezért a tavon az idegen csak úgy tud horgászni, hogy vagy kibérel egy nyaralót napi 120 euróért vagy a Marcus mobil stégét bérli ki, napi 40 euróért, amiből 4 db van összesen. Marcusnak is van a tóból egy kb 200 hektáros területe és ezen belül, oda húz minket a stéggel, ahova szeretnénk. Amikor meglátta, hogy mennyi cuccot hoztunk felajánlott egy kajütös hajót, amit majd a stég mellé kötünk. Mire mindent beraktunk a csónakba, elkezdett szakadni az eső, úgyhogy úton a stégig mindenünk el is ázott. Gyönyörű látvány volt a hegyek között bekúszó felhők, amik majdnem szem magasságban voltak de mi most nem tudtuk élvezni. A stégekről annyit, hogy ezek 3x4 méteresek és egy sátor van felverve rájuk ami a lakhelyünk lesz egy héten át úgyhogy igazi extrém horgászatnak néztünk elébe.













Nagy nehezen megérkeztünk a kiszemelt helyre és közben az eső is elállt, úgyhogy maradt egy kis időnk gyönyörködni a hatalmas hegyekben. Gyorsan lehorgonyoztuk és már indultunk is feltérképezni az előttünk elterülő hatalmas vízterületet. A stégről a szélrózsa minden irányában tudtunk húzni de sajnos csak 2x2 két bottal lehetett horgászni így eléggé lekorlátozódtunk a sok ígéretes hely között. Volt a közelünkben félsziget, nádas, töklevél és maga a nyílt víz. A nádas és a töklevél környékén 1,5 és 2 méter míg a nyílt vízen 7 méteres víz volt ami folyamatosan mélyült. A víz nagyon tiszta 2,5 méterig teljesen le lehetett látni.
















Elsőre több helyet is lebójáztunk és megetettünk különböző mélységekben és úgy döntöttünk, hogy ezeket naponta váltogatjuk. Az etetésről annyit, hogy a helyiek felhívták a figyelmünket a hatalmas a fehérhal állományra, dévér, compó, bodorka és ezek nem ritkán elérik a 4-5 kilós súlyt is. Sajnos mivel nem erre a tóra készültünk ezért nem volt sok keményre kiszárított nagy méretű bojlink, aminek meg is lett az eredménye. A beszórt 20-mm-es golyókat pillanatok alatt felették a keszegek és a maradékot a vízimadarak. Mivel a tó természetvédelmi területen van így rengeteg a vízimadár és sajnos kicsinyeik is voltak, úgyhogy etetés után az egész család a bójáinknál garázdálkodott. Egy megoldás találtunk ki, hogy csak sötétedés után etetünk csak bojlit és nagy mennyiségben, ami bójánként 4-5 kg-ot jelentett. Ez a megoldás bevált és végre megérkeztek a pontyok igaz nem túl nagyok, átlagban 7-9 kilósak de minden halnak örültünk mivel ekkora tóban már kapást elérni sem egyszerű. Én a túrára IB Monster Liver és Elite bojlit vittem 20-24mm-es méretben. Andris pedig IB Monsters Paradise és Explosiv Stikmix bojlival készült. A tóban rengeteg a természetes táplálék, kagyló, csiga, rák, úgyhogy nehéz túljárni a pontyok eszén, és még nehezebb ott tartani az etetésen őket. Ilyen vizeken mindenképpen olyan töréseket, platókat kell keresni, ahol a halak természetes táplálékai is megtalálhatok. Az üres platókra hiába etetünk ott nem fog táplálkozni a ha,l legfeljebb csak elúszik felette. Visszatérve a halakhoz, a nappali órákban inkább csak compót és dévért fogtunk igaz ezek elég nagyok voltak, 1,5 – 3 kg közöttiek.
























Negyedik napra megtört a jég és Andris egy gyönyörű 14,30 kg-os tőpontyot fogott délután 5 óra körül. Hajnalban pedig nekem is sikerült átlépnem a 10 kg-ot, egy 11,70 kg-os tőponty személyében. Érdekesség, hogy mind a pontyok, compók és dévérek nagyon sötét színűek voltak, valószínű a nagy mélységek miatt. Sajnos utolsó 2 napra teljesen megfogyatkozott a bojli készletem, ezért nekiálltam IB 25 mm-es Amino pellettel etetni, ami a harcsák étvágyát keltette fel. 4db-ot sikerült fognom 7-11 kg-os súlyban és volt két akkora, hogyha a kagyló nem vágja el a zsinórom valószínű a dobot is lecsupaszította volna. Összesen 14db pontyot, 5 harcsát és rengeteg fehérhalat fogtunk, ami első alkalomra szerintem nem rossz.
























Ilyen hatalmas kiterjedésű és kevés pontyállománnyal rendelkező vizeken sok idő kell a horgásznak, hogy kiismerje a tavat és a halak viselkedését. Összességében egy igen extrém és kihívásokkal teli horgászaton vagyunk túl. Az időjárásról annyit, hogy rengeteget esett és a nyárhoz képest viszonylag hűvös volt. A tó tengerszint feletti magassága, mérete és elhelyezkedése miatt ez normális. Viszont a gyönyörű környezet az érintetlen táj és a hatalmas hegyek látványa mindenért kárpótolt. A szeptemberi túrámra előretekintve a következőket vontam le, erre a vízre csak nagyméretű 28 – 30 mm-es IB Elite és Monster Liver bojlit viszek nagyon keményre szárítva és nagyon nagy mennyiségben. Itt az apró magvak, pelletek szóba sem jöhetnek. A szeptemberi túrám még extrémebb lesz, mert itt már éjjel mínuszok és nappal sem lesz melegebb 15 foknál Marcus szerint. De ilyen a horgászat én mindig a kihívásokat kerestem és keresem, és hátha egyszer összefutok ezen a Karintiai tavon, egy Big One-al!













Üdvözlettel: Bundik Zsolt

Imperial Baits Team
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk